tag:blogger.com,1999:blog-74301201870776438882024-02-07T04:25:48.617+01:00Torte i KolačiUnknownnoreply@blogger.comBlogger130125tag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-70338038556902603002010-03-12T11:57:00.001+01:002010-03-12T11:57:24.250+01:00Bela oblanda<a name='more'></a>Priprema:<br />
Kuvati 400 g. šećera i 200 ml. vode.<br />
Dodati 1 margarin i skloniti sa vatre.<br />
Dodati 300 g. mleka u prahu i 100 g. kokosovog brašna.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-61884145364060378482010-03-12T11:56:00.002+01:002010-03-12T11:56:31.188+01:00Tuniski kolač<a name='more'></a>Priprema:<br />
6 belanaca čvrsto čvrsto umutiti, dodati 250 g.šećera, još mutiti i dodati <br />
2 kašike dzema od kajsije i peći u tepsiji koja je prethodno premazana <br />
uljem i poseljena mlevenim orasima.<br />
<br />
Fil:<br />
1/2 l. mleka da provri sa 10 kašika šećera, ubaciti 6 umućenih žumanaca i 7 kašika griza.<br />
Kuvati dok se zgusne, posebno umutiti margarin i dodati u ohlađen fil sa malo<br />
šećera u prahu.<br />
Preliti preko patišpanja, a odozgo 2 šlaga i narendana čokolada.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-53826095954781950532010-03-12T11:55:00.003+01:002010-03-12T11:55:31.283+01:00Voćni kuglof<a name='more'></a>Potrebno:<br />
300 g brašna<br />
100 g šećera<br />
100 g butera<br />
100 g suvog grožđa<br />
20 g kvasca<br />
50 g mlevenog badema<br />
75 g mešanog suvog voća<br />
2 jajeta<br />
1/8 l mleka<br />
1/2 kašičice strugane kore od limuna<br />
<br />
Za ukrašavanje:<br />
3 kašike butera<br />
100 g mešanog suvog voća<br />
100 grama badema<br />
malo žele bonbona<br />
<br />
Priprema:<br />
Kvasac potopiti u mleko sa malo šećera, ostaviti ga da nadođe. Utrljati buter sa malo brašna i dodati kvasac i ostatak brašna. Testu dodati šećer i jaja, pa sve dobro umesiti. Zatim dodati samleveni badem i seckano suvo voće i grožće. Ostaviti testo 20 minuta da se odmori. Kuglof podmazati buterom i poređati seckano suvo voće i badem, pa ostaviti da se buter stegne. U tako pripremljen kuglof sipati testo i peći na temperaturi od 200 stepeni oko 55 minuta. Kada se kolač ohladi iseći ga na kriške.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-63158480262443480612010-03-12T11:54:00.003+01:002010-03-12T11:54:31.867+01:00Šareni kolač<a name='more'></a>Potrebno:<br />
2 kašike masti ili margarina<br />
1 šolja šećera<br />
1 šolja brašna<br />
2 jajeta<br />
sok od pola limuna<br />
nastrugati koru od 1 limuna<br />
pola kašičice praška za pecivo<br />
strugana čokolada ili kapika kakaoa<br />
<br />
Priprema:<br />
Umutiti penasto 2 kašike masti ili margarina, dodati 1 šolju od bele kafe šećera, 2 žumanca i sve dobro umutiti. Zatim nacediti sok od pola limuna, nastrugati koru od 1 limuna i umešati pola kašičice praška za pecivo. Sve dobro umešati i na kraju dodati ulupan sneg od 2 belanceta, polako sve promešati i sipati polako u masu 1 šolju brašna. Ujednačiti masu, pa testo podeliti na dva dela. U prvi deo umešati struganu čokoladu ili kašiku kakaoa. U podmazan i brapšom poprašen pleh sipati kašiku žutog, pa kašiku braon testa, pa tako naizmenično, dok se materijal ne utroši. Peći u dobro zagrjanoj rerni. Pečeni kolač iseci na kockice i posuti ga šećerom u prahu.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-47938812341968640612010-03-12T11:53:00.002+01:002010-03-12T11:53:35.617+01:00Mramorni kolač<a name='more'></a>Potrebno:<br />
4 jajeta<br />
250 g margarina<br />
200 g šećera<br />
500 g brašna<br />
250 g suvog grožđa<br />
1/8 litra mleka<br />
1 kesica praška za pecivo<br />
1 kesica vanilin-šećera<br />
sok i kora od 1 limuna<br />
<br />
Glazura:<br />
50 g biljne masti<br />
100 g čokolade<br />
10 g kakaoa<br />
<br />
Priprema:<br />
Penasto umutiti margarin, postepeno dodajući jaja, šećer, vanilin- šećer, sok i koru od limuna. Brašno prosejati i pomešati sa praškom za pecivo, pa postepeno dodavati umućenoj masi, uz povremeno dolivanje mleka. Na kraju dodati očišćeno i oprano suvo grožđe. Modlu za kuglof namazati masnoćom i razliti pripremljeno testo. Pećnicu zagrejati na 220 stepeni i u njoj peći mramorni kolač oko 50 minuta. Pečeni kolač prevrnuti na tanjir za serviranje, ohladiti ga pa ga posugi šećerom u prahu, pomešanim sa vanilin-šećerom ili čokoladnom glazurom.<br />
<br />
Glazura:<br />
Na pari omekšati 50 grama biljne masti, dodati 100 grama omekšale čokolade za kuvanje, 10 grama kakaoa. Masu dobro izmešati pa njom glazirati mramorni kolač.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-46814475512673425202010-03-12T11:52:00.000+01:002010-03-12T11:52:27.380+01:00Kiflice sa mileramom<a name='more'></a>Potrebno:<br />
450 g brašna<br />
150 g milerama<br />
1 pakovanje margarina<br />
1 kašika ulja<br />
5 kašika šečera<br />
1 šoljica mleka<br />
1 žumance<br />
malo soli<br />
džem<br />
<br />
Priprema:<br />
Dobro izmutiti 150 grama milerama (kisele pavlake) sa margarinom, dodati 1 kašiku ulja, 5 kašika šećera, 1 šoljicu mleka, 1 žumance i malo soli. U ovu masu dodati 450 grama brašna testo dobro izmesiti, razvući na dasku za testo, iseći kockice i oblikovati kiflice, nadevati ih džemom. Ređati u pleh, posuti brašnom i peći u umereno zagrejanoj rerni. Pečene kiflice posuti šećerom u prahu.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-12741784442837226032010-03-12T11:51:00.000+01:002010-03-12T11:51:11.782+01:00Kakao kolač<a name='more'></a>Potrebno:<br />
3 jajeta<br />
100 g maslaca<br />
350 g šećera<br />
300 g brašna<br />
1 čaša mleka<br />
1 kesica prašak za pecivo<br />
1 kašika kakao<br />
džem od kajsije<br />
<br />
Priprema:<br />
Umutiti žumanca, maslac, 200 grama šećer, dodati čašu mleka, kakao, prašak za pecivo, pomešan sa 300 grama brašna. Sve dobro izmešati da se dobije ujednačena masa. Masu sipati u podmazaiu tepsiju i peći na umerenoj temperaturi u pećnici. Dok se kolač peče, pripremiti džem od kajsija i ulupati sneg od 3 belanceta sa 150 grama šećera. Kada je kolač upola pečen, izvaditi ga iz pećnice i brzo premazati džemom, preko džema staviti ulupan sneg od belanaca i vratiti u pećnicu da se još malo zapeče. Kolač pustiti da se prohladi pa ga iseći na kockice.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-86993446203323324712010-03-12T11:50:00.000+01:002010-03-12T11:50:14.557+01:00Izdrobljeni kolač<a name='more'></a>Potrebno:<br />
250 g brašna<br />
4 jajeta<br />
60 g ulja<br />
malo soli<br />
malo šećera<br />
kesica vanilin-šećera<br />
malo mleka<br />
<br />
Priprema:<br />
Umutiti 4 žumanca pa dodati brašno, so, šećer, i pola kesice vanilin-šećera i toliko mleka koliko je potrebno da se dobije gusto testo. Testo dobro ulupati varjačom, pa postepeno dodavati sneg od belanaca, zatim uliti u šerpu sa vrelim uljem. Masu mešati dok se ne zapeče, pa je posuti vanilin-šećerom i služiti.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-52241872162406594922010-03-12T11:49:00.002+01:002010-03-12T11:49:30.575+01:00Kolač sa kajsijama<a name='more'></a>Potrebno:<br />
125 g butera<br />
4 jajeta<br />
200 g šećera<br />
125 g oštrog brašna<br />
1/2 kg kajsija<br />
<br />
Priprema:<br />
Dobro umutiti buter, dodati 4 žumanca i 100 grama šećera. Sve zajedno mutiti dok masa ne postane penasta, zatim pažljivo umešati brašno. Masu promešati pa je razliti u tepsiju koju prethodno treba namazati buterom i posuti brašnom. Kolač staviti da se peče u zagrejanoj pećnici, na umerenoj temperaturi. Kada je kolač pečen izvaditi ga i ostaviti da se ohladi. Zatim poređati po kolaču jednu do druge tanke režnjeve kajsija, pa ulupati oneg od belanaca i preliti kolač, pa ga ponovo staviti u rernu da se zapeče. Pečeni kolač iseći na kockice i služiti.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-54767922875839072532010-03-12T11:48:00.002+01:002010-03-12T11:48:40.247+01:00Kolači sa bademom<a name='more'></a>Potrebno:<br />
50 g samlevenog badema<br />
150 g brašna<br />
100 g butera<br />
100 g šećera<br />
3 kesice vanilin-šećera<br />
1 jaje<br />
kora od 1 limuna<br />
džem od kajsija<br />
šećer u prahu<br />
<br />
Priprema:<br />
Samleti badem pa ga pomešati sa brašnom i dobro utrljati rukama. Zatim dodati šećer, vanilin-šećer, žumance i buter, rukama zamesiti čvrsto testo, pa ga oklagijom razviti na dasci u koru. Kora treba da bude debljipe 1 cm, metalnim kalupom vadite okrugle forme, stavljajte ih u tepsiju i pecite dok porumene. Kada je gotov kolač jedan premažite džemom, poklopnte ga drugim, uvaljajte u prah šećer, pomešanim sa vanilin-šećerom i služite.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-48282418523304299892010-03-12T11:47:00.000+01:002010-03-12T11:47:43.265+01:00Kolač sa jagodama<a name='more'></a>Potrebno:<br />
300 g lisnatog testa<br />
1 jaje<br />
<br />
Krem:<br />
1/2 l mleka<br />
4 jajeta<br />
1/2 kg jagoda<br />
150 g šećera<br />
50 g brašna<br />
30 g skroba<br />
25 g mlevenog badema<br />
malo soli<br />
malo želea od ribizli<br />
<br />
Priprema:<br />
Razviti testo u koru i iseći tri pravougaonika, ali tako da ivice budu deblje. Premazati ih umućenim žumancetom i staviti u rernu da se ispeku<br />
<br />
Krem: Skuvati mleko sa malo soli. Umutiti jaja sa šećerom i dodati brašno, skrob i badem. U mešavinu postepeno sipati vrelo mleko, neprestano mešajući i prokuvati ga na tihoj vatri da se krem zgusne. Skinuti ga sa štednjaka i pustiti da se ohladi. Svaki pravougaonik lisnatog testa premazati kremom i ukrasiti očišćenim i opranim jagodama, prethodno dobro očeđenim. Jagode odozgo poprskati želeom od ribizli.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-87496429601967805372010-03-12T11:45:00.001+01:002010-03-12T11:45:45.978+01:00Krep palačinke<a name='more'></a>Potrebno:<br />
4 jajeta<br />
4 kašike šećera<br />
8 kašika brašna<br />
1/2 l mleka<br />
100 g mlevenog oraha<br />
100 g šećera<br />
1 kesica vanilin-šećera<br />
kompot od kajsija<br />
na vrh noža soli<br />
masnoća za prženje<br />
<br />
Priprema:<br />
Umutiti žumanca i 4 kašike šećera u penastu masu, pa postepeno dodavati brašno i mleko. Masu dobro umugiti žicom da se ne bi stvorile grudvice. Od belanaca ulupati čvrst sneg (dodati na vrh noža soli), pa ga umešati u žitko testo. U tiganj staviti kašiku ulja da se zagreje pa kutlačom razliti masu za palačinke i peći ih samo sa jedne strane. Svaku ispečenu palačinku posuti mešavinom od mlevenih oraha, šećera, i vanilin-šećera, pa tako do kraja stavljati palačinke jednu preko druge i filovati ih dok ima materijala, tako da se dobije oblik torte. Zatim polutke od kajsija poređati na poslednju palačinku, pa staviti ih u rernu da se malo zapeku, iseći ih u obliku torte i služiti.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-72792106409423105922010-03-12T11:44:00.000+01:002010-03-12T11:44:27.018+01:00Kolač sa trešnjama<a name='more'></a>Potrebno:<br />
2 šolje oštrog brašna<br />
2/3 šolje ulja<br />
1 kašičica soli<br />
1 jaje<br />
1 šolja šećera<br />
5 kašika brašna<br />
1/2 kašičice cimeta<br />
4 šolje trešanja<br />
1/2 l zalećenog šlaga<br />
<br />
Priprema:<br />
Testo za kolač umesiti od brašna, jajeta, soli i ulja, pa ga razvitn u koru. Tepsiju namazati masnoćom, staviti koru od testa, tako da testo prelazi na zid pleha u visini 3 cm.<br />
Posebno izmešati jednu šolju šećera sa 5 kašika oštrog brašna, cimetom, trešnjama,pa ovaj nadev ravnomerno premazati preko testa, buter rastopiti pa ga preliti preko nadeva.<br />
Pećnicu zagrejati na 250 stepeni, pa staviti da se kolač peče oko 50 minuta. Pečeni kolač izvaditi iz pećnnce, ohladiti ga pa ga preliti sa 1/2 litra zaslaćenog šlaga.<br />
Kolač seći na male kockice i služiti.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-18668084799307245712010-03-12T11:43:00.000+01:002010-03-12T11:43:18.456+01:00Medeni kolač<a name='more'></a>Potrebno:<br />
330 g meda<br />
250 g brašna<br />
200 g badema<br />
70 g čokolade<br />
kore od 1 limuna<br />
malo cimeta<br />
malo struganog karanfilića<br />
malo ulja<br />
<br />
Priprema:<br />
Med staviti u posudu i staviti ga na štednjak da proključa, pa mu dodati brašno, mleveni badem, struganu čokoladu, struganu koru od limuna, malo cimeta i malo struganog karanfilića. Zamesiti testo na dasci, koju prethodno namazati uljem, kada je testo gotovo, praviti kolačiće. Kolačiće sušiti u maloj rerni. Kolači su dobri kada odstoje nekoliko dana.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-32620013306286962372010-03-12T11:41:00.002+01:002010-03-12T11:41:51.976+01:00Brzi kolač od struganih jabuka<a name='more'></a>Potrebno:<br />
2 šolje od bele kafe struganih jabuka<br />
1,5 za belu kafu šećera<br />
1 šolja za belu kafu griza<br />
1 celo jaje<br />
1 šolja za belu kafu mlevenih oraha<br />
1/2 šolje za belu kafu ulja<br />
1 prašak za pecivo<br />
1 šolja za belu kafu mleka<br />
<br />
Preliv:<br />
100 g čokolade za kuvanje<br />
1/2 šolje mleka<br />
1 kašika butera ili margarina<br />
4 kašike šećera<br />
<br />
Priprema:<br />
Od pomenutih narmirnica napraviti ujednačenu masu, razliti je u podmazan pleh i peći na umerenoj temperaturi. Kada je testo pečeno izvaditi ga iz pećnice, ostaviti ga da se ohladi i ohlaćeno testo preliti prelivom od čokolade. Preliv se priprema tako što se sve namirnice za pripremanje preliva stave u šerpicu i zagreju na tihoj vatri dok se ne dobije ujednačena masa, kojom se tada prelije kolač. Preliveni kolač ostaviti da odstoji sve dotle dok se preliv stegne a zatim kolač iseći na kocke i služiti.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-4867756162135119722010-03-10T18:57:00.000+01:002010-03-10T18:57:14.410+01:00Salama 2<a name='more'></a>Priprema:<br />
Na pari kuvati:<br />
1/2 margarina,<br />
1/2 šolje šećera i<br />
1 žumance<br />
<br />
Dodati:<br />
100 g. seckanih oraha i <br />
pola tanjira mlevenog keksaUnknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-74512603755166045782010-03-10T18:49:00.000+01:002010-03-10T18:49:09.306+01:00Salama od smokve<a name='more'></a>Priprema:<br />
Ušpinuj:<br />
300 g. šećera sa 1 šoljom vode,<br />
dodati:<br />
100 g. suvog grožđa,<br />
2 šolje seckanih oraha,<br />
2 šolje mlevenih oraha i<br />
300 g. smokviUnknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-60694392011209454772010-03-10T18:47:00.001+01:002010-03-10T18:47:19.763+01:00Posne kiflice<a name='more'></a>Umesiti testo:<br />
2 kafene šoljice piva,<br />
4 šoljice zejtina,<br />
1 prašak za pecivo,<br />
brašno po potrebi.<br />
<br />
Praviti kiflice i peći,a zatim ih vruće utopiti u vruć ušpinovan šećer koji je pripremljen od 2 šolje vode i 2 šolje šećera. Kiflice posipati mlevenim orasima.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-40311882472955519712010-03-10T18:46:00.003+01:002010-03-10T18:46:26.705+01:00Piramida<a name='more'></a>Ušpinovati:<br />
500 g. šećera i 1 čašu vode.<br />
<br />
Dok je vruće dodati:<br />
1 margarin da se otopi<br />
<br />
Posebno staviti u sud:<br />
250 g. mleka u prahu,<br />
100 g. kokosa,<br />
2 vanile,<br />
150 g. seckanih oraha<br />
<br />
Sve ti izmešati i sipati u celofan da se zgusne.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-73114800421950684302010-03-10T18:45:00.003+01:002010-03-10T18:45:18.815+01:00Medeno srce<a name='more'></a>Priprema:<br />
3 ipo čaše brašna,<br />
3 čaše čećera,<br />
2 ipo čaše mleka ili piva,<br />
1 kesica cimeta,<br />
1 kašičica sode bikarbone,<br />
4 kašike pekmeza od kajsije<br />
<br />
Ispeći testo i vruće premazati pekmezom od kajsija.<br />
<br />
Preliv:<br />
3 kašike kakaoa,<br />
200 g. šećera i<br />
malo vode <br />
<br />
Kuvati navedene sastojke i kad se pojavi trag staviti pola margarina.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-73140046373722434832010-03-10T18:44:00.001+01:002010-03-10T18:44:38.310+01:00Krofne<a name='more'></a>Umesiti testo:<br />
4 jaja,<br />
4 kaš. zejtina,<br />
4 kaš. šećera,<br />
na vrh noža soli,<br />
1/2 l. mleka,<br />
1 kesica suvog kvasca,<br />
1 kg. brašna.<br />
<br />
Testo razvući i napraviti krofne.<br />
Krofne ispržiti na vrelom ulju.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-53542677764477944402010-03-10T18:43:00.000+01:002010-03-10T18:43:11.694+01:00Japansko oko<a name='more'></a><b>1. deo:</b><br />
Prokuvati 150 ml. mleka i 150 g. šećera.<br />
Skloniti sa vatre i dodati:<br />
1/2 margarina i<br />
200 g. kokosovog brašna.<br />
<br />
<b>2. deo:</b><br />
Prokuvati 250 ml. mleka i 250 g. šećera.<br />
Skloniti sa vatre i dodati:<br />
1/2 margarina,<br />
250 g. mlevenih oraha i <br />
2 kašike kakaoa.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-40196517129822323392010-03-10T18:41:00.002+01:002010-03-10T18:41:44.319+01:00Jafa kolač<a name='more'></a>Patišpanj:<br />
3 jaja,<br />
11 kaš. šećera,<br />
12 kaš. mleka,<br />
12 kaš. brašna,<br />
1/2 peciva.<br />
<br />
Od ove mase u četvrtast pleh peći 2 patišpanja.<br />
Jedan patišpanj se zdrobi i staviti:<br />
2 kaš. džema, smrznutu izrendanu pomorandžu i ušpinovan šećer od 300 g. šećera i 3 dl. vode.<br />
<br />
Glazura:<br />
100 g. šokolade i 50 g. margarina.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-11629165234180639442010-03-10T18:40:00.001+01:002010-03-10T18:40:20.500+01:00Gemiš<a name='more'></a>1 1/2 l. vode da provri,staviti šećer po ukusu pa dodati<br />
1 gustin koji je prethodno rastvoren u malo vode.<br />
Skuvati krem dok se ne zgusne.<br />
Podeliti na dva dela,jedan je beo,<br />
a u drugi dodati crvenu boju.Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7430120187077643888.post-66220406227248451212010-03-10T18:38:00.001+01:002010-03-10T18:39:25.510+01:00Čokoladne kocke<a name='more'></a>Potrebno:<br />
125 g. margarina,<br />
150 g. šećera,<br />
2 jaja,<br />
1 kafena kašika kvasca,<br />
2 kaš. vode,<br />
100 g. čokolade,<br />
75 g. brašna,<br />
75 g. mlevenih oraha,<br />
1 vanilin šećer,<br />
dzem od kajsija<br />
<br />
Glazura:<br />
80 g. čokolade,<br />
10 g. margarina,<br />
2 kaš. šećera u pahu,<br />
16 polutki jezgra oraha.<br />
<br />
Priprema:<br />
Umutiti penasto 125 g. margarina,dodati 150 g. šećera,2 žumanaca,otopljenu čokoladu, zatim brašno,pa otopljen kvasac,vanilin šećer i mlevene orahe.<br />
Sve lagano izmešati i sipati u manji podmazan pleh.Peći na 150 C.<br />
Dok se kolač peče,pripremiti glazuru :<br />
otopiti čokoladu sa margarinom i šećerom u prahu.<br />
Vruć kolač premazati dzemom od kajsija pa preliti odmah glazurom.<br />
Hladan kolač iseći na 16 kocki i na svaku staviti polutku oraha.Unknownnoreply@blogger.com