Potrebno:
Kora 4:
12 belanaca
120 g. šećera
200 g. iseckanih lešnika
40 g. mlevenog keksa ili brašna
Fil:
1 l. mleka
6 žumanaca
100 g. šećera
160 g. gustina
200 g. prepečenog lešnika
Kore: 12 belanaca, 120 g. šećera,200 g. iseckanih lešnika
i 40 g. mlevenog keksa ili brašna.
Kora 4:
12 belanaca
120 g. šećera
200 g. iseckanih lešnika
40 g. mlevenog keksa ili brašna
Fil:
1 l. mleka
6 žumanaca
100 g. šećera
160 g. gustina
200 g. prepečenog lešnika
Kore: 12 belanaca, 120 g. šećera,200 g. iseckanih lešnika
i 40 g. mlevenog keksa ili brašna.
Priprema:
Od ove mase ispeći 4 kore, svaku posebno, jedno desetak minuta na 200-250 stepeni
(za 1 koru ide 3 belanca,30 g. šećera,50 g. lešnika i 1 kašika brašna ili keksa)
Fil: Od 1l mleka uzeti 1 šolju od bele kafe pa sa tim mlekom,6 žumanaca,100 g.kristal šećera i 160 g. gustina umutiti smesu u koju potom postepeno, koliko je potrebno, dodavati vrijuće mleko da bi se skuvao gust krem( mleka manje od 1 litar).Ostaviti da se ohladi.Kada se žuti krem ohladio u njega dodati prethodno umućena preostala 6 žumanca sa 150-200 g. šećera u prahu i 375-400 g. putera.Zajedno umutiti u kremast fil.
Samleti 200 g. prepečenog lešnika, pa tortu filovati na sledeći način:kora, fil, posuti mlevenim lešnicima i tako redom dok se sve ne potroši. Zadnja je četvrta kora. Torta se može cela isfilovati sa delom žutog fila ili nekim drugim prelivom za torte.
Takođe se može i ovako: mlevene lešnike umešati u fil i tako filovati ili od lešnika i kristal šećera napraviti grilijaš koji treba samleti pa sa njim posipati kao što je na slici.
Od ove mase ispeći 4 kore, svaku posebno, jedno desetak minuta na 200-250 stepeni
(za 1 koru ide 3 belanca,30 g. šećera,50 g. lešnika i 1 kašika brašna ili keksa)
Fil: Od 1l mleka uzeti 1 šolju od bele kafe pa sa tim mlekom,6 žumanaca,100 g.kristal šećera i 160 g. gustina umutiti smesu u koju potom postepeno, koliko je potrebno, dodavati vrijuće mleko da bi se skuvao gust krem( mleka manje od 1 litar).Ostaviti da se ohladi.Kada se žuti krem ohladio u njega dodati prethodno umućena preostala 6 žumanca sa 150-200 g. šećera u prahu i 375-400 g. putera.Zajedno umutiti u kremast fil.
Samleti 200 g. prepečenog lešnika, pa tortu filovati na sledeći način:kora, fil, posuti mlevenim lešnicima i tako redom dok se sve ne potroši. Zadnja je četvrta kora. Torta se može cela isfilovati sa delom žutog fila ili nekim drugim prelivom za torte.
Takođe se može i ovako: mlevene lešnike umešati u fil i tako filovati ili od lešnika i kristal šećera napraviti grilijaš koji treba samleti pa sa njim posipati kao što je na slici.