Potrebno:
Kora 6:
10 jaja
250 g. šećera
250 g. brašna
Fil:
500 g. putera
500 g. šećera u prahui
200 g. čokolade
Za karamel:
200 g. šećera
Priprema:
Umutiti 10 belanaca sa 200 g. šećera.Na pari skuvati 10 žumanaca sa 50 g. šećera
Kada se ohladi pomešati sa belancima i dodati 250 g. brašna.
Smesu podeliti na šest jednakih delova pa se svaka kora peče posebno na prevrnutom plehu prethodno namazanom i posutom brašnom,ili u plehovima za doboš tortu.
Kore se peku desetak minuta na 250 stepeni.
Fil: 500 g. putera umutiti sa 500 g. prah šećera i svemu tome dodati 200 g. rastopljene čokolade.
Fil dobro umutiti. Filuju se sve kore sem poslednje.
Poslednja kora se filuje na sledeći način: 200 g. šećera kristal se karameliše uz mešanje dok ne dobije lepu smeđu boju( nikako crnu) pa se sa tim kora brzo prelije i razmaže sa zagrejanim nožem.
Takođe se parčići obeleže sa zagrejanim nožem umočenim u puter.
DOBOŠ TORTA OD GOTOVIH KORA
Kupiti pakovanje gotovih kora za doboš tortu.
Fil: 7 celih jaja i 400 g. kristal šećera kuvati na pari.Kada se skuva dodati 200 g. čokolade u vruć fil da se otopi. Kada se fil ohladi dodati 375 g. umućenog putera i još dobro umutiti. Filovati kore.Na zadnju koru ide preprženih 200g. šećera sa malo putera ili ulja.